Bankalar gelişen teknolojiye ve yeniliklere ayak uydurarak işlemlerini şubesiz bankacılık kanalları üzerine kaydırmışlar ve böylelikle müşterilerine zaman kazandırarak bankacılık işlemlerini cazip hale getirmişlerdir. Bu durum en çok EFT ve havale yapan müşterilerin işine yaramış ve hiç şubeye gitmeden para gönderme imkanı elde etmişlerdir. Genelde EFT işlemi için internet bankacılığı ve mobil bankacılık tercih edilse de bazı durumlarda bu bankacılık kanalları kullanılamaz ve bankamatikten EFT yapma gerekebilir. Bu noktada ihtiyacı olan müşteriler için ATM’den EFT nasıl yapılır konusunda bilgi vereceğiz.
Kişilerin ATM’den EFT yapması için birçok farklı neden bulunmaktadır. Eğer müşteri mobil bankacılık kanallarını kullanmıyorsa ve EFT yapması gerekiyorsa şubelere gidip zaman kaybetmek yerine günümüzde şubeler harici birçok bölgede bulunan ve birçok bankacılık işlemine imkan veren ATM kullanılarak eft yapılabilir. Bunun için müşterinin kartının olma mecburiyeti de yoktur, yani ATM’den kartsız EFT yapılabilir. En önemlisi de para göndereceksiniz ancak hesabınızda para yok bu durumda ATM’den para yatırma ile EFT imkanı da sunması bankamatiklerin tercih edilme sebepleri arasında sayılabilir.
Bu değerlendirmeye göre ATM’den EFT nasıl yapılır konusunu iki grupta inceleyebiliriz. İlki banka kartı ile yani kart ile EFT, diğeri ise banka kartı olmadan kartsız EFT işlemidir.
Banka kartı ile ATM’den EFT işlem adımları aşağıdaki şekildedir.
- Kart ATM ye yerleştirilir
- Şifre girilir
- İşlem menüsünden para yatırma işlemi seçilir
- EFT işlemi seçilir
- EFT işleminde kullanılacak bilgi tipi seçilir
- Tercihe göre alıcı bilgisi girilir
- EFT tutarı girilir
- Gönderilecek hesap ya da nakit seçimi yapılır
- Bilgiler kontrol edilir
- Para hazneye yerleştirilir ya da hesaptan seçilir
- EFT işlemi tamamlanır.
Banka kartı olmadan kartsız ATM’den EFT işlem adımları aşağıdaki şekildedir.
- ATM kartsız işlem seçilir
- İşlem menüsünden para transferi ya da ödemeler seçilir
- Gönderen kişinin TC kimlik bilgisi girilir.
- Alıcı hesap bilgileri (iban veya hesap numarası) girilir.
- Hesap seçilir ya da para nakit olarak hazneye yerleştirilerek ATM’den EFT işlemi tamamlanır.
EFT işlemi için banka tarafından sağlanmış özel bir durum yoksa yapılan işlemden EFT ücreti kesilecektir bu nedenle ATM’den para yatırmada buna dikkate edilmelidir.
ATM’den EFT işlemi için bankaların aldıkları ücretlerle ilgili EFT ücretleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle