Banka Hesabına Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Banka Hesabina Konulan Bloke Nasil Kaldirilir
Banka Hesabina Konulan Bloke Nasil Kaldirilir

Yazımızda paylaştığımız nedenlerden birinden ötürü bankada bulunan hesabınıza bloke konulabilir. Bu durumda banka hesabına konulan bloke nasıl kaldırılır, bloke durumunda durumda neler yapmalısınız. Bloke kaldırma işlemi sonrası hesap üzerindeki bloke ne kadar sürede kalkar. Bu süre içerisinde blokeli hesaptan nasıl para çekilir konularında bilinmesi gerekenleri yazımızda derledik.

Neden Banka Hesabına Bloke Konulur?

Banka hesabına bloke farklı sebeplere bağlı olarak konulabilir. Genellikle Özel veya kamu kurumlarına olan borçlar ya da kişilere olan borçların ödenmemesi neticesinde icra yoluyla hesap üzerine bloke konulmaktadır. Ancak, bunun yanı sıra OHAL döneminde olduğu gibi farklı nedenlerle savcılık kararıyla da banka hesabına bloke konulduğu durumlar vardır. Bunların haricinde hesabınızda şüpheli finans hareketleri dikkat çekerse banka tarafından da hesaba bloke konulabilir.

Burada kişilere ya da bankalara olan borçlar; haciz nedeniyle ya da kredi kartı veya kredi borcu ödeyememe neticesinde hesaba bloke koyulması sadece mahkemeler kararıyla yapılır. Burada ki borcunuz Devlet kurumlarına vergi borcu, SGK, KYK, OGS ve benzeri borçlar ise; hesap bloke süreci daha hızlı ilerlemekte olup, Devlet kurumdan gönderilen bir üst yazı ile banka hesabına bloke konulur. Bu durumda hesaba bloke borç tutarınca ya da hesabın tamamı şeklinde olabilir.

Eğer, bir borç nedeniyle banka hesabına bloke konulduysa;  Buda, borç durumuna göre hesabınızın tamamı ya da borçlu olunan tutar kadarı şeklinde olur. Bu durumda hesabınızın bir kısmı bloke edildiyse kalan tutarı için para çekme işlemi ya da farklı işlemler yapabilirsiniz. Eğer, hesap blokesi tam hesap blokesi şeklinde ise, hesabınızdan herhangi bir işlem yapamazsınız.

Banka Hesabına Konulan Bloke Kaldırma

Banka hesabında yukarıdaki saydığımız her hangi bir nedenle bloke konulduysa; öncelikle muhatabınızı yani, blokenin kim tarafından konulduğunu öğrenmeniz gerekir. Bunun için; banka şubesinden, internet şubesi ya da mobil şubeden konulan blokeyle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

Bloke koyan kurumu veya kişiyi öğrendikten sonra yapılan işlemde bir hata yoksa, karşı tarafla blokeyi kaldıracak yolları görüşüp anlaşma yoluna gitmek tek çözümdür. Hatalı bir işlem olduğunu düşünüyorsanız banka müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek itiraz başvurusu yapabilirsiniz

Devlet tarafında bir vergi borcu nedeniyle hesaba bloke konulduysa. Bu durumda süreç biraz daha yavaş ve yorucu ilerleyecektir. Bunun için borcunuzun bulunduğu vergi dairesi ya da kuruma giderek borcunuzu ödeyebilir veya yapılandırma talebinde bulunmalısınız. Yapılandırma işleminde, maaşlı bir işte çalışıyorsanız ve borcunuz aldığınız maaştan yüksekse; vergi dairesine üst yazıyla başvurarak maaşınızın 1/10’u vergi dairesine ödenmesini talep edebilirsiniz.  Böylelikle hesabınıza konulan blokeyi kaldırabilirsiniz.

Borcunuzun bulunduğu kurum ya da kişilerle ödemelerde anlaştınız veya borcunuzu yapılandırdınız, sonra kurumdan ya da kişiden borcu yoktur yazısı alınmalı. Alınan yazının hesabın bulunduğu bankaya verilmesi blokenin kaldırılması için yeterli olacaktır. Savcılık kararıyla hesap bloke durumunda, kişin savcılıktan hesap blokesinin kaldırılmasıyla ilgili bir yazı alması ve bu yazıyı banka şubesine vermesi gerekir.

Başka Hesap Açsam Blokeden Kurtulabilir miyim?

Borçlu kişinin hesabına bloke konulmasına dair karar çıktıysa, alacaklı kişi ya da kurum bütün bankalara yazı gönderir. Kişinin o anda bankada hesabı varsa bloke konulur, yoksa hesabı olmadığını dair bir yazı ile geri bildirimde bulunur. Bloke işlemi, başvuru zamanına bakılarak yapılan anlık bir işlem olması sebebiyle, bloke kararından sonra kişi başka bir bankada hesap açarsa o hesaba bloke konulmaz. Ancak, kurum ya da kişi sonradan yeni bir hesabın açıldığını tespit etmesi durumunda bankaya tekrar yazı göndererek hesabın bloke edilmesini sağlayabilir.

Banka Bloke Kaldırma Dilekçe Örneği

Aylıklı olarak çalıştığınız bir kurum varsa, borçlu olduğunuz kurumun maaşınızın yatırıldığı banka hesabına, yani maaş hesabına yasal olarak bloke koydurması mümkün değildir. Oldu ki, bu banka hesabının blokesi gibi bir durumda, icra dairesine itiraz dilekçesi sunarak hesap blokesinin kaldırılmasını talep etmeniz gerekmektedir. İcra müdürlüğüne yazacağınız banka hesabına konulan bloke kaldırma dilekçesi örneğini Burayı tıklayarak indirebilirsiniz.