Kredi kullanmak isteyenler için bankaların dikkate aldığı en önemli kıstas kredi notudur. Bankalardan kredi alabilmek için; Bireysel kredi notu kaç olmalı sorusu, kredi kullanmak isteyenlerin araştırdığı konuların başında gelmektedir. Findeks kredi notu nedir? Anlamları nelerdir ve Bireysel kredi notu neye göre hesaplanır sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Findeks Kredi Notu Nedir?
Findeks kredi notu; birçok ölçüt esas alınarak hesaplanan kişinin ödeme performans geçmişidir. Bu değerlendirme kişinin bankacılık işlemlerindeki ödeme performansı, yani kredi kartı borç ödeme, daha önce kullanılmış olan kredi varsa kredi geri ödeme performansı, fatura ödemeleri gibi temel ödeme performansı dikkate alınarak kişinin elde ettiği performans puanıdır. Daha detaylı bilgiyi Kredi Notu Nedir? yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel Kredi Notu Kaç Olmalıdır?
Kredi almak isteyenlerin, rahatlıkla kredi alıp alamayacaklarını önceden tespit edebilmeleri için araştırdıkları konuların başında bireysel kredi notu kaç olmalıdır konusu gelmektedir. Kişinin gelir düzeyi, mal varlığı, alınmak istenen kredi tutarı gibi birçok etken kredi onayına etki etmektedir. Ancak en önemli etken olarak bireysel kredi notu gelmektedir.
Kişiler, birçok ölçüt dikkate alınarak yapılan değerlendirmede elde ettikleri kredi notuna göre beş gruba ayrılır. Bir kişinin kredi notu en düşük 0 ve en yüksek 1900 arasında olur.
Kişinin bireysel kredi notu arttıkça kredi alma olasılığı artar. Kişinin Kredi notu sıfıra yaklaştıkça bu bankalar için belirsizlik anlamına gelmekte ve kredi vermek istemezler. Bu nedenle kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için bireysel kredi notunun az riskli ve üzeri bir grupta olması istenir.
Findeks bireysel kredi notuna göre risk aralıkları şu şekildedir.
- 0 – 699 En Riskli Grup
- 700 – 1099 Orta Riskli Grup
- 1100 – 1499 Az Riskli Grup
- 1500 – 1699 İyi
- 1700 – 1900 Çok iyi
Yukarıda verdiğimiz risk grubuna göre bireysel kredi notunuz en riskli grup içerisinde yer alıyorsa kredi alma olasılığınız neredeyse yoktur.
Orta riskli grupta yer alanlar bankaların en tereddütle yaklaştığı kişilerdir. Bu durumda olanların kredi alabilmeleri için bankalar ek şartlar isteyebilir veya durumuna göre direk ret edebilir. Burada bankaya sunulacak kefil veya benzeri teminatlar kredi kullanımına yardımcı olur.
Az riskli grup ve üzeri grupta bireysel kredi notuna sahip kişilerin kredi alırlarken zorlanmazlar. Bankalar bu gruplarda yer alan kişilere olumlu bakarak rahatlıkla kredi verirler.
Bireysel kredi Notu Hesaplama Ölçütleri
Kredi notu hesaplama işleminde birçok farklı ölçüt dikkate alınarak hesaplanır. Her ölçütün farklı oranlarda kredi notuna etkisi vardır. Dikkate alınan ölçütler ve kredi notuna etkisi şu şekildedir.
Kredi veya kredi kartı ödeme alışkanlıkları. Bu ölçüt kredi notuna en yüksek etkisi olan ve belirleyici etkendir. Kredi notuna yüzde 30 oranında etki eder.
Bankalarda olan hesap durumu ve bankalara olan borç oranı ödeme performansından sonra gelir ve yüzde 25 etkisi vardır.
Kredi kullanım yoğunluğu yüzde 15 etki eder. Sık kredi kullananla hiç kredi kullanmayanın kredi notu farklılık gösteriyor.
Bundan sonra kredi notuna etkisi olan diğer ölçütler ise; sık sık yapılan kredi veya kredi kartı başvurusu, elektrik, su, telefon gibi fatura ödeme performansı, bankacılık hesap hareketleri olarak bilinmektedir.
Bireysel Kredi Notunu Nasıl Öğrenirim?
Bireysel kredi notu, kredi kayıt bürosuna bağlı kurum olan Findeks resmi sitesinden veya bankaların dijital bankacılık kanalları üzerinden belirli bir ücret karşılığında öğrenilebilir. Findeks üzerinden yapılan ilk sorgu işleminden ücret alınmaz.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle