Devlet Destekli Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Devlet Destekli Konut Kredisi
Devlet Destekli Konut Kredisi

Ev sahibi olmayı hayal eden kişilerin en çok araştırdığı konulardan biri devlet konut kredisi veriyor mu? Sorusu olmaktadır. Bu konuda ekonomiyi canlandırmak adına birçok alanda destek kredisi sunan Devlet, evi olmayan ve ilk evini almak isteyenleri de unutmamış ve onlara 15 bin TL ye kadar konut kredisi desteği sağlamaktadır.  İlk evini alacaklara sağlanan devlet desteği 2018 yılı içerisinde de devam etmektedir. Bu imkandan yararlanmak isteyenler için devlet destekli konut kredisi nasıl alınır ve kredi şartları nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için hazırladık.

Devlet destekli konut kredisi imkanından yararlanmak isteyenlerin öncelikli olarak aşağıdaki şartları sağlıyor olması gerekir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • İlk kez ev alıyor olmalı, daha önceden ev almış olmamak.
  • Destekten yararlanmak isteyen kişi 18 yaşını doldurmuş olmalı. 18 yaş altındakiler için ebeveynleri onların adına başvuru yapılabilir.
  • Kişi 80 yaşını aşmamış olmalı.
  • Türk ceza kanununa göre ağır suç işlememiş olmalı.
  • Geçmiş bankacılık işlemlerinden ödeme aksatma, icralık olma gibi olumsuz durumlar yaşamamış olmak.

Devlet Destekli Konut Kredisi Nasıl Alınır?

İlk defa ev alacaklara yurt içinde ev almaları için sağlanan konut desteğinden yararlanabilmek için öncelikli olarak projeye dahil olan devlet sermayeli bankalarımızdan Ziraat Bankası, Vakıfbank ve ya Halkbank’tan birinde konut destek hesabı açılması gerekir. Tercih ettiğiniz bankada açtıracağınız hesap ile artık devlet desteğinden yararlanmak için ilk adımı atmış olursunuz. Artık geriye 15 bin TL Devlet konut desteğini hak etmek için istenen şartları sağlamak kalır.

Bu noktada sağlamanız gereken şartlara bakacak olursak; tercih edilen ödeme vadelerinde ve taksit tutarlarında 3 yıl boyunca hesaba para yatırılması gerekmektedir. Ayrıca, Bu hesaba siz para yatırıyor olsanız da destekten yararlanabilmek için ödemelerin aksatılmaması gerekir. Eğer ödemelerinizi aylık ödeme tercihinde 3 taksitten fazla, üç aylık ödemelerde ise 1 taksitten fazla geciktirirseniz hakkınızı kaybeder ve bankadaki hesabınız Devlet destekli konut hesabı statüsünden çıkarılır ve normal banka hesabı statüsüne geçer.

Peki, 2018 yılı için ödenmesi gereken taksit tutarları nedir? Asgari geçim oranına göre belirlenen bu tutarlar minimum 313,72 TL maksimum 3.137,15 TL ile sınırlıdır. Her yıl değişen bu tutarları ödemede kişilere iki tercih sunulmaktadır, buna göre kişi ister her ay ödeme yapar isterse üç ayda bir ödeme yapabilir. Eğer, 3 ayda bir ödeme yapma tercih edilecek olursa 2018 yılı için ödeme tutarları minimum 941,16 TL ile maksimum 9.411,45 TL ile sınırlıdır.

Gelelim ödeme şartlarını yerine getirenlerin bu haktan nasıl yararlanacaklarına. Beğendiğiniz evi aldıktan sonra 6 ay içerisinde istenen belgelerle bankaya başvurarak konut hesabındaki birikiminizi anaparanıza aşağıdaki devlet destek oranları eklenmiş olarak alabilirsiniz.

Ödemenin 36 ila 47 ay arası yapılması durumunda devlet katkısı 2018 yılı için hesapta biriken paranın %15’i ve 16.313,21 TL’yi geçmemek üzere verilir.

Ödemenin 48 ila 59 ay arası yapılması durumunda devlet katkısı 2018 yılı için hesapta biriken paranın %18’i ve 17.568,08 TL’yi geçmeyecek şekilde verilir.

Ödemelerin 60 ay üzerinde yapılması durumunda devlet katkısı 2018 yılı için hesapta biriken tutarın %25’i ve 20.000 TL’yi geçmemek üzere verilir.