Bankacılık sektörü gelişen bankacılık işlem hacmine bağlı olarak müşterilerine her gün yeni bir bankacılık ürünü ve hizmeti sunmaktalar. Bunun yanında, gelişen teknolojiyi olumlu bir şekilde kullanarak müşteri memnuniyetini ön planda tutarak hizmet alanlarını genişletmektedirler. Bankaların müşterilerine sunduğu hizmetler içerisinde yer alan EFT ile para transferi günümüzde internet kullanımının hayatımızın her alanına girmesi ile en çok yapılan bankacılık işlemlerinden olmuştur. Bu hizmetin kullanımının artması işlem sırasında yapılan hataları da beraberinde getirmiştir. Bu kapsamda merak edilen konulardan olan EFT iptali nasıl yapılır konusunu açıklayacağız.
Banka müşterilerinin en çok kullandığı EFT yoluyla para transferi, müşteri elindeki bilgiye göre iki alternatif şekilde yapabilir. İlk EFT tekniği, hata yapma ihtimali daha düşük olan IBAN numarası ile EFT işlemidir. Diğer teknik ise banka hesap numarası ile EFT işlemidir. Ne kadar hata yapma imkanı düşükte olsa verilen her iki yöntemde de bilgilerde hata yapılma ihtimali bulunmaktadır. Örneğin Ahmet’in IBAN numarası veya Hesap numarası girilecekken hiç tanımadığımız veya tanıdığımız farklı bir kişi olan Mehmet’in IBAN numarası veya banka hesap numarası girilebilir. Böylelikle para farklı bir kişiye EFT yapılmış olacaktır. Peki, para transfer işlemi sırasında girilen bilgide hata yaptık, bu durumda yapılan EFT nasıl iptal edilir, EFT iptali için neler yapmalıyız?
EFT Nasıl İptal edilir?
EFT işlemi sırasında istenilen bilgiler yanlış girilerek farklı bir hesaba para transfer onayı verilebilir veya gönderilen para yanlış hesap olması nedeniyle geri dönebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında EFT iptali yapmamız gerekecektir. EFT iptalini iki aşamada değerlendirebiliriz.
Birinci aşama, transfer işlem onayı verileli bir iki dakika olduysa, yapılan EFT henüz Bankanın Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmamış ve gönderilen para EFT havuzunda beklemektedir. Bu nedenle yapılan EFT’ nin iptali daha kolay olacaktır. Bunun için hata fark edildikten sonra zaman kaybedilmemelidir. EFT iptali için için en hızlı yöntem bana çağrı merkezi aranarak müşteri temsilcisi aracılığı ile EFT iptalinin yapılmasıdır. Bunun yanında EFT işlemi yaparken kullanılan bankacılık kanalında, internet bankacılığı, mobil bankacılık veya ATM’ de işlem bitirilmemiş devam ediyorsa para transfer menüsünden EFT İptal seçeneği kullanarak onay bekleyen EFT’ nin iptali gerçekleştirilebilir.
İkinci aşama, yapılan EFT hatasının para transferi gerçekleştikten sonra fark edilmesi durumunda, kullanılan bankacılık kanalı üzerinden EFT iptal menüsü kullanılarak EFT iptali gerçekleştirilemez, bunun yerine EFT iade talebinde bulunulması gerekmektedir. Bunun için öncelikli olarak işlem yapılan bankanın çağrı merkezi veya şubeleri aracılığı ile müşteri temsilcisine yapılan hatalı EFT bildiriminde bulunularak karşı hesaba gönderilen paranın bloke edilmesi sağlanır. Bu işlemden sonra, müşteriden bankaya şubeleri veya çağrı merkezleri aracılığı ile dilekçe ile başvuru yapılması istenecektir. Dilekçe gönderilmesinden sonra karşı banka hatalı gönderilen hesap müşterisinden alacağı onay neticesinde EFT iade işlemini gerçekleştirir. Banka müşterisinin hatalı EFT’ ye onay vermemesi durumunda gönderilen para geri iade edilmeyecektir. Bu durumda EFT yapan müşterinin yasal yollarla iade işlemi talep etmesi gerekmektedir. EFT iade işleminin müşterinin bilmesi gereken bir başka konu, yapılan hesaba iade işleminin ters EFT olması sebebiyle bankalar müşterilerinden EFT işlem ücreti tahsil edebilirler.
İleri tarihli EFT iptali çok daha basit yapılır. EFT saati dışında yapılan veya ileri tarihe ayarlanan EFT işleminde para henüz hesaptan çıkış yapmadığı için müşteri isteği doğrultusunda internet bankacılığı veya mobil bankacılık kullanarak iptal edebilir. Bunun için para transfer menüsünden EFT talimatları kısmına girilir. Burada bekleyen EFT işlemleri görüntülenecektir. Görüntülenen ekrandan iptal edilmek istenen EFT seçilerek EFT iptali yapılır. Dijital bankacılık kanallarını kullanamayan müşteriler EFT iptali işlemi bankanın müşteri temsilcisi veya ATM’ leri aracılığı ile gerçekleştirebilir.
Bankaların EFT iptali nasıl yapılır konusuyla ilgili detaylı anlatımlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Akbank EFT İptali
Ziraat Bankası EFT İptali
Yapı Kredi Bankası EFT İptali
QNB Finansbank EFT İptali
Halkbank EFT İptali
İş Bankası EFT İptali
Garanti Bankası EFT İptali
ING Bank EFT İptali
Denizbank EFT İptali
Bankalar arası para transfer işlemi olan EFT nasıl yapılır? yazımıza Buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle