Bankacılık sektöründe en çok kullanılan işlemlerin başında bir para transfer işlemi olan EFT gelmektedir. EFT kısaca tanımlanacak olursa, bir banka hesabından farklı bir banka hesabına para gönderme işlemi olarak tanımlanabilir. EFT sayesinde fatura, vergi borcu, kredi kartı borcu gibi günümüz insanlarının hayatının bir parçası olan ve zaman kaybına neden olan ödemeler hızlı ve zaman kaybetmeden yapılabilir. Bu noktada bankaların EFT için EFT saati uygulaması olduğu unutulmamalıdır. EFT işlemini yaptık sonrasında yapılan EFT ne zaman hesaba geçer? sorusu aklımıza gelmektedir.
Bu konuya başlamadan önce EFT saatlerini uygulamasından biraz bahsedecek olursak, resmi tatiller harici, hafta içi her gün banka çalışma saatleri içerisinde belirlenmiş olan olan zaman dilimidir. EFT saati, bankalar arası değişiklik göstermekle birlikte genelde 09.00 ile 16.00 saatleri arası olarak uygulanmaktadır. Fakat son dönemlerde artan talep neticesinde bankalar geç EFT saati uygulamasını devreye almışlar ve EFT saatini 16.00 dan sonra 17.00 kadar uzatmışlardır. 16.00 ile 17.00 saat aralığını geç EFT saati olarak uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken geç EFT saatleri içerisinde yapılan işlemden geç EFT ücreti adında belirli bir tutarda işlem ücreti tahsil edildiğidir. Belirtilen EFT saatleri dışında hiçbir işlem yapılamaz değildir. Bu saatleri dışında ise EFT yapılabilir ancak yapılan işlem EFT talimatı olarak dikkate alınarak bir sonraki resmi iş günü EFT saatleri içerisinde işleme konulur. Peki, bu kadar açılamadan sonra yapılan EFT ne zaman hesaba geçer?
Bu konuda en önemli ayrıntı EFT işlemi yapıldığında her iki bankanın da EFT saatleri içerisinde olmasıdır. Her iki banka için de EFT saatleri içerisinde işlem yapılıyorsa 5 ile 10 dakika gibi kısa bir sürede EFT hesaba geçer. Bu süre bankalardaki yoğunluk ya da teknik aksaklık gibi nedenlere bağlı olarak asgari yarım saate kadar çıkabilir. Bu süre içerisinde EFT hesaba geçmez ise EFT işlemiyle ilgili bir problem olabilir. Bu durumda banka çağrı merkezi aranarak müşteri temsilcisi ile görüşülerek EFT işleminin kontrol edilmesi uygun olur. Çünkü, EFT sırasında girilen IBAN veya hesap bilgilerinde hata yapılarak farklı bir hesaba para gönderilmiş olabilir. Zaman kaybetmeden alınacak önlem ile sıkıntının büyümesinin önüne geçilir.
Bankaların yarım gün çalıştığı durumlarda ise, saat 11:00’dan önce yapılan EFT aynı gün içerisinde işleme alınarak EFT hesaba geçer. Fakat saat 11:00’dan sonra yapılacak EFT ise bir sonraki ilk resmi iş gününe EFT talimatı olarak bırakılır.
EFT ile ilgili diğer yazılarımızda; EFT işlem ücretleri, EFT saatleri ve Geç EFT nedir Konularında detaylı bilgi verilmektedir.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle