EFT Nedir? Havale Nedir?

eft-nedir
eft-nedir

Günümüzde İnternet kullanım alanlarının yaygınlaşması ve İnternet teknolojisinin gelişmesi bankaları müşterilerine hızlı hizmet verebilmek adına İnternet üzerinden hizmet vermeye itmiş ve bankalar şubelerden yapılan birçok hizmetlerini İnternet üzerine taşımışlardır. Bankaların dijital ortamda hizmet verdiği hizmetlerinin başında, başka bir banka hesabına para transfer işlemi olan EFT ve aynı bankanın farklı hesapları arası para transferi olan Havale işlemleri gelmektedir.

EFT Nedir?

EFT açılımı, yurt içi veya yurt dışı farklı iki banka hesabı arası para transferi anlamına gelen “Elektronik Fon Transferinin” baş harfleridir. EFT işlemi gelişen İnternet teknolojisi ile internet ve mobil bankacılık platformları üzerinden yapılabilir hale gelmiştir. Böylelikle, yapılan para transferi çok daha kolay ve hızlı bir şekilde karşı hesaba ulaşmaktadır.

EFT ile para transfer işleminin iki farklı banka arası yapılan bir gönderim olması nedeniyle,  transfer işleminden sonra para EFT havuzuna alınır ve girilen bilgilerin  doğruluğu kontrol edilir. Girilen bilgilerde eksik veya hata yoksa para gönderimi gerçekleştirilir. Bu kontrol işlemi nedeniyle yapılan EFT hesaba geçme süresi, yoğunluk durumuna göre 5-10 dakika arası sürmektedir. Yarım saat içerisinde gerçekleşmeyen bir EFT işleminde hata olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, EFT bilgi kontrolü yapılmalı ya da müşteri temsilcisinden yardım alınmalıdır.

EFT işleminde işlemin yapıldığı ve gönderilen banka tarafından belirli bir doğrulama işleminin olması bu işlemin bankaların çalışma saatleri içerisinde belirledikleri bir saat aralığında yapılmasını gerektirmiş ve bankalar tarafından EFT saatleri uygulamasını gerektirmiştir. EFT saati bankalara göre değişiklik gösterse de genelde 09:00 – 16:00 saat aralığı olarak belirlenmiştir. Günümüzde EFT işlem hacminin artması ve müşteri talepleri neticesinde bankalar EFT hizmetlerini 16:00 – 17:15 saat aralığına kadar uzatmışlar ve bu saat aralığına yapılan EFT’ yi Geç EFT olarak tanımlamışlardır. Geç EFT saatleri içerisinde gerçekleştirilen EFT’ nin tek farkı tahsil edilen EFT ücretidir.

EFT saati dışında yapılan işlemi banka tarafından EFT talimatı olarak kayda alınarak bir sonraki EFT saati içerisinde banka hesabında EFT tutarının bulunması durumunda para transferi gerçekleşmektedir. Buna göre, bankalar internet veya mobil bankacılık üzerinden 24 saat EFT yapabilme imkanı tanımaktadır. Buda müşterilere mekan ve zaman kısıtlaması olmadan işlem yapabilme imkanı sunmaktadır.

EFT hizmeti müşterilere bir çok avantajlar sunmaktadır ancak, bankalar verdikleri bu hizmet karşılığında müşterilerinden belirli bir tutarda EFT ücreti tahsil etmektedir. Bankaların tahsil ettiği bu ücret bankalara göre ve kullanılan bankacılık kanalına göre değişmektedir. Bankaların tahsil ettikleri EFT ücreti tutarlarına Buradan ulaşabilirsiniz.

Havale Nedir?

Para transfer işlemlerinden olan Havale işlemi, EFT den farklı olarak aynı bankanın farklı müşteri hesapları veya aynı müşteriye ait hesapları arası yapılan para transfer işlemi olarak tanımlanır. Havale banka içi para transfer işlemi olması sebebiyle farklı bir kurum onay ve doğrulaması gerektirmez ve işlem bitimine müteakiben para transferi gerçekleştirilmiş olur.Bankaların havale işlemi için havale saati ve gün sınırlaması yoktur, 7/24 havale yapılabilmesine imkan tanımışlardır.

EFT ile Havale Arası Fark,

EFT ve Havale ikisi de para transferi işlemi olmasına karşın farklı işlem tipleri için tar eden bankacılık terimlerdir.

Aralarındaki farklar,

  • EFT farklı bankalar arası, havale ise banka içi para transferidir.
  • Havale onay süresi daha kısa ve hızlıdır
  • Havale işlemi istenilen saat ve gün aralığında yapılabilirken EFT işlem saati ve gün aralığı vardır.

EFT nasıl yapılır ve Havale nasıl yapılır? bilgisine  Buradan ulaşabilirsiniz.