Bankalar, müşterilerine daha iyi ve hızlı hizmet verebilmek ve müşteri memnuniyeti için teknolojik yeniliklerden yararlanarak her geçen gün yeni uygulamalar sunmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte şubesiz bankacılık işlemlerindeki artış bankaları bu kanal üzerine yönelmelerine neden olmuştur. Günümüz bankacılık işlemleri arasında en çok yapılan işlem olan EFT bankaların farklı yenilikler sunduğu bankacılık işlemlerindendir. Bankalar şubesiz bankacılık kanalları zerinden hizmet verdiği EFT belirlenen EFT saatleri dışında da yapabilme imkanı sunmaya başlamıştır. Bu işleme Geç EFT olarak adlandırılmıştır.
Geç EFT Nedir?
EFT işlemi bankalar arası para transfer işlemidir. Bu işlem sayesinde banka müşterileri bankacılık kanalları üzerinden istedikleri herhangi farklı bir banka hesabına güvenli ve hızlı bir şekilde para transferi yapabilmektedir. EFT işleminin farklı banka hesapları arası para transferi olması nedeniyle EFT için işlem saati uygulaması mevcuttur. Bankaların belirlediği bu EFT saati, bankalar arası değişiklik gösterse de aşağı yukarı aynıdır. Sabah 09:00 akşam 16:00 arası bankaların EFT saatleridir. Şubesiz bankacılık kanalları olan internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden yapılan EFT işlem hacminin artması bankaları EFT saatlerini uzatmaya teşvik etmiş ve müşterilerine akşam 16:00 dan sonra 17:15’ e kadar EFT yapabilme imkanı tanımışlardır. Bu saatler arası yapılan EFT geç EFT olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, geç EFT saati 16:00-17:15 arasıdır.
Geç EFT Ücreti Var mı?
Bankalar verdikleri her hizmette olduğu gibi EFT işlemi içinde müşterilerinden EFT ücreti tahsil ettiklerini ve EFT ücretlerini vermiştik. Bankalar verdiği bu hizmet için de müşterilerinden EFT ücretinden biraz daha yüksek tutarda geç EFT ücreti adı atında ücret tahsil etmektedir. Bankalara göre değişiklik gösteren bu ücret 5 TL ile 7 TL arası değişmektedir. EFT ücreti ödemeyen bankaların maaş müşterileri, geç EFT işlemini kullanması durumunda geç EFT ücreti ödemektedir.
Geç EFT Ne zaman Hesaba Geçer?
EFT işlem saatleri içerisinde yapılan para transferinde olduğu gibi, geç EFT ile yapılan para transferi de yoğunluk durumuna göre 5-10 dakika içerisinde karşı hesaba aktarılmaktadır. Bu süre içerisinde para aktarımı gerçekleşmez ise EFT işleminin kontrol edilmesi, problem yoksa müşteri temsilcisi ile görüşülerek işlem kontrolünün yapılmasında fayda vardır.
Son olarak belirtmek gerekirse, şubelerden gerçekleştirilen EFT işleminde tahsil edilen EFT işle ücreti diğer bankacılık kanallarına göre yüksektir. Bu nedenle, yapılan EFT işleminin geç EFT saatleri içerisine girip girmeyeceğinin EFT işlemini gerçekleştiren yetkiliye sorulması farkında olmadan yüksek EFT ücreti ödemenizi önleyecektir. Bu tür beklenmedik ödemelerle karşılaşmamak adına EFT işlemlerinin erken saatlerde yapılması daha akıllıca olacaktır.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle