Hesaptan Hesaba Para Aktarma Nasıl Yapılır?

Hesaptan Hesaba Para Aktarma
Hesaptan Hesaba Para Aktarma Nasıl Yapılır?

Günümüzde bankacılık işlemleri insanların hayatımızı kolaylaştıran unsurlar olarak ön plana çıkmaktadır. Eğer bir bankada hesabınız varsa şubesiz bankacılık kanalları sayesinde dilediğiniz zaman ATM’lerden para çekebilir, kira ya da fatura ödemesi yapabilir ya da eşinize, dostunuza veya üniversitedeki çocuğunuza para gönderebilirsiniz. Yazımızda sizlere günümüzün en çok kullanılan bankacılık işlemi olan hesaptan hesaba para aktarma nasıl yapılır? Konusunda bilgi vereceğiz.

Bir bankada hesabınız varsa dakikalar içerisinde farklı bir hesaba para aktarabilirsiniz. Bu işlem türüne göre EFT, Havale ve Swift olarak adlandırılır. Bu işlemlerin her biri bir hesaptan farklı bir hesaba para gönderme olduğu için mutlaka alıcı hesabın IBAN numarası ya da hesap numarası bilgilerinin biliniyor olması gerekir. Buradan anlaşılacağı gibi para aktarma işlemini IBAN numarasına ya da hesap numarasına göre yapabilirsiniz. İşlem için gerekli tüm bilgileri yapısında bulundurduğu için para aktarma işlemlerinde IBAN numarasının kullanılması tavsiye edilmektedir, bu kullanıcıya daha doğru ve hızlı işlem imkanı sağlar.

Bu kadar ön bilgiden sonra gelelim hesaptan hesaba para aktarma türlerine ve bunların nasıl yapılacağını açıklamaya. Yapılış şekillerinde vereceğimiz işlem adımlarını tüm bankalara göre ortaklaştırmaya çalıştık, bu nedenle bankanızın işlemlerinde bu eksik yada bir fazla olabilir.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale işlemi, aynı bankada bulunan kendi hesabınıza ya da farlı birinin hesabına yapılan para gönderme işlemine denilmektedir. Bu işlem aynı banka hesapları arası yapılan bir işlem olması nedeniyle para aktarımı diğerlerine göre daha hızlı gerçekleşir ve zaman sınırlaması olmadan 7 gün 24 saat banka ATM’lerinden, internet bankacılığı, mobil bankacılık ya da çağrı merkezi kullanılarak yapılabilir. Bu işlem için müşteri grubuna göre işlem ücreti tahsil edilebilir. Alınan havale ücreti bankalara göre değişiklik göstermektedir.

Havale işlemi için tüm bu kanallar için izlenmesi gereken yol şu şekildedir; İşlemler menüsü Giriş yapılır >> Para Transfer İşlemleri >> Havale İşlemi >> IBAN numarası ile/Hesap ile havale seçimi >> Alıcı hesap bilgileri IBAN No/Hesap No >> Gönderici hesap seçimi >> Tutar >> Onay

EFT Nasıl Yapılır?

EFT işlemi, farklı bankada bulunan hesabınıza ya da bir başkasının hesabına yapılan para aktarma işlemine denilmektedir. Bu işlem farklı bankalar arası bir işlem olması nedeniyle belirlenmiş EFT saatleri içerisinde yapılabilmektedir. EFT yapıldıktan sonra gönderici ve alıcı banka tarafından bilgi kontrolü yapıldığı için paranın karşı hesaba aktarılması yoğunluğa göre 30 dakikayı bulabilmektedir. EFT saatleri dışında yapılan EFT işlemi, EFT talimatı olarak kayda alınarak bir sonraki ilk EFT saati içerisinde gerçekleşir. Bu süre içerisinde para göndermeden vazgeçilirse EFT iptali yapma imkanı da müşterilere tanınmıştır. Diğer işlemlerde olduğu gibi bu işlem için de banka müşteri grubuna göre işlem masrafı yani EFT ücreti tahsil etmektedir, bu ücret bankalara göre değişiklik gösterir.

EFT işlemi için bankamatikten EFT, internet bankacılığından EFT ve mobil bankacılıktan EFT seçenekleri kullanılabilir. İşlem adımları ise şu şekildedir; İşlem menüsüne Giriş Yapılır >> Para Transfer İşlemleri >> EFT İşlemi >> IBAN No ile/ Hesap No ile seçimi yapılır >> Gönderisi hesabı seçilir >> IBAN No / Hesap No girilir >> Tutar >> Onay.

Swift Nasıl Yapılır?

Swift işlemi, yurt içi veya yurt dışı hesaplar arası yapılan döviz transferi işlemine denilmektedir. Bu işlemde alıcı hesabın IBAN numarasına ek olarak alıcı bankanın swift kodunun da bilinmesi gerekmektedir. Bankaların swift kodlarına buradan ulaşabilirsiniz. Swift işleminde aktarılan para azami 3 gün içerisinde karşı hesaba geçer. Diğer para aktarma işlemlerine göre daha geç gerçekleşen bu işlem içinde işlem masrafı yani Swift ücreti tahsil edilmekte ve bu ücret bankalara göre değişiklik göstermektedir.