İban numarası kullanımı, para transfer işlemlerinde yapılan hataların önüne geçmek ve işlemlerde gerekli olan bilgileri standartlaştırmak amacıyla ilk olarak Avrupa birliği ülkelerinde kullanılmaya başlamış olan bir sistemdir. İban numarasıyla bankalara arası farklılık gösteren temel bilgiler bir kod dizini üzerinde toplanmıştır. Ülkemizde ise Avrupa birliği uyum çalışmaları kapsamında 2010 yılında uygulamaya başlanmış ve tüm hesaplara hesap numarasına ek olarak iban numarası verilmiştir. Böylelikle iban numarası nasıl öğrenilir konusu araştırılmaya başlamıştır.
Bir arkadaşınız, aileniz ya da yapılacak ödemeler için para gönderecek kişinin ilk istediği iban numarası olmaktadır. Daha hızlı ve doğru para transfer işlemine imkan vermesidir. İban numarası standardı 26 karakter ve ilk iki karakteri harici tamamı rakamlardan oluşan bir numara dizinidir. Bu numaranın her hesap içinde farklı olduğunu düşünürseniz ezbere bilinme imkanı olmayabilir. Bu durumda iban numarası öğrenme işlemlerinden yararlanarak iban sorgulama yapılır ve para gönderecek kişiye iban no verilir. Bu noktada bankalara müşterileri için farklı iban no sorgulama seçeneklerini sunmuşlardır. Kişinin durumu o anda hangi yöntem için uygunsa onu kullanarak rahatlıkla iban numarasını öğrenir ve para gönderecek kişiye verebilir.
İban çözümlemesi incelendiğinde ilk iki karakter harftir ve bu ülkemizin uluslararası kodu olan TR dir. Geri kalan 24 karakter ise rakamlardan oluşur ve bunun içerisinde banka ve hesap ile ilgili bilgiler yer alır. Numaranın son 16 karakteri hesap numarasını gösterir. Bu bilgi dikkate alınarak iban numarası öğrenme yöntemlerinden ilki hesap numarası, şube kodu ve bazı bankaların istediği hesap türü bilgileri ile yapılan iban hesaplama işlemidir. Bu işlem için bankanın resmi internet sitesine giriş yapıldıktan sonra iban hesaplama sayfasına geçilir ve orada istenen bilgilere göre ilgili hesaba ait iban numarası alınır. Bu işlemin kişi tarafından girilen bilgilere bağlı olarak verilen bir bilgi olması nedeniyle bankalar sorumluluk kabul etmezler bu nedenle girilen bilgilerin doğru olduğundan emin olunmalıdır. Bu yöntemdeki hata ihtimali nedeniyle aşağıda belirteceğimiz yöntemler ile iban öğrenme daha uygundur olur.
İban sorgulama için tercih edilebilecek diğer yöntem internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamalarının kullanılmasıdır. Bu yöntem için kişinin internet bankacılığı kullanıcısı olması gerekir. Eğer tanımlı bir kullanıcı ise, dijital bankacılık kanalına giriş yaptıktan sonra hesap bilgilerinden ilgili hesap iban numarası öğrenilir.
Tercih edilebilecek diğer bir yöntem ise bankanın telefon bankacılığı aracılığı ile iban öğrenme işlemidir. Bu yöntemde banka çağrı merkezi bankanın müşteri hizmetleri numarasından arandıktan sonra müşteri temsilcisinin güvenlik adımları uygulamasından sonra hesap iban numarası öğrenme işlemi tamamlanır.
Bir önceki makalemiz olan İş Bankası İban Sorgulama yazımızda İş Bankası iban öğrenme, hesaplama ve kontrol işlemleri hakkında bilgi verilmiştir.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle