KKB ve Findeks Nedir?

KKB-ve-Findeks-Nedir
KKB-ve-Findeks-Nedir

 

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bankacılık sektöründe yaşanan büyüme bankaların müşteri sayıları hızla artırmıştır. Bu artış bankalar arası müşteri portföylerini paylaşma gereğini doğurmuş ve ülkemizin önde gelen 9 bankası birleşerek 11 Nisan 1995 yılında Kredi Kayıt Bürosunu kurmuşlardır. Bu kuruluş ülkemizin tek kredi kayıt bürosu olma özeliğine sahiptir. KKB, bankalar harici finans sektöründe birçok kuruluşa müşteri finans bilgilerini vermektedir.

KKB, Banka müşterilerinin tüm banka işlemleri ve finansal bilgileri bu sistem üzerinde tutulmaktadır. Müşterilerin bankalardan kredi, kredi kartı başvurusu ve kredi kartı limit artırımlarında bu merkez üzerinde yer alan bilgiler neticesinde sahip olduğunuz puan dikkate alınarak müşteri talepleri bankalar tarafından değerlendirilir ve sonuç bildirilir.

 

Findeks Nedir?

Gelişen internet teknolojisi neticesinde, internetin hayatımıza tamamen girmesiyle bankalar birliği KKB’ nin veri tabanında tuttuğu müşteri kredi puanlarını müşterilerinin görebilmesi amacı ile 2014 yılında internet platformu üzerinden duyurmaya başlamıştır. Findeks bankalar birliğinin paylaştığı müşteri kredi puanlarının öğrenilebildiği internet platformudur. Bireysel ve kurumsal müşterilere hizmet vermek amacı ile kurulmuştur.

Findeks ile müşterilerin bankacılık süreci içinde elde ettikleri kredi notu öğrenilir. Bunun yanında tüm kredi bilgileri ve kredi geri ödeme bilgileri, kredi kartları ve kredi kart borç geri ödeme verilerine ulaşılabilmektedir.

Findeks notu yüksek ise bankalardan kredi alma rahat olur ve kredi kartı başvurularının olumlu sonuçlanma olasılığı yüksek olur. Eğer Findeks notu düşük ise İhtiyaç duyulan krediyi alma veya kredi kartı başvurularının olumlu sonuçlanması ihtimali çok düşüktür. Findeks notu bir anlamda bankacılık hizmet ve ürünlerinden yararlanma olasılığını göstermektedir.

 

Findeks kredi notu hesaplaması,

KKB, müşterilerin bankacılık işlem bilgilerini 5 yıl boyunca tutulmaktadır. 5 yıl öncesine ait kayıtlar dikkate alınmamaktadır.

  • Findeks kredi notu hesaplanırken ödeme alışkanlığı hesaplamada %30 olarak dikkate alınır.
  • Mevcut borç durumu %25 etki eder.
  • Yeni kredi kullanmış olmak ve bu kredi ödemelerinin devam ediyor olması %20 etki eder.
  • Daha önceden kredi kullanmış ve bunları düzenli ödemiş olmak hiç kredi kullanmayanlara göre avantaj sağlamaktadır. Kredi kulanmış olmak %15 etki eder.
  • Sürekli kredi ve kredi kartı başvurusu yapmak gibi diğer faktörler %10 etki etmektedir.

Bu değerlendirme sonucunda aldığınız puana göre kredi kullanımı veya kredi kartı başvurunuz değerlendirilecektir.