Kredi Kartından EFT ve Havale Yapılır mı?

Kredi-Kartından-EFT-ve-Havale-Yapılır-mı
Kredi-Kartından-EFT-ve-Havale-Yapılır-mı

EFT ve Havale işlemi, gelişen internet teknolojisinin ve bankacılık faaliyetlerindeki artışın etkisiyle günümüzün en çok kullanılan bankacılık işlemlerinden olmuştur. Bu işlemler sayesinde müşteri istediği hesaba çok kısa sürede güvenli bir şekilde para gönderebilir. Sadece para göndermekle kalmaz kredi kartı ödemesi, vergi ödemesi, kira ödemesi, okul aidatı ve fatura gibi ödemeleri zaman kaybetmeden yapabilirler. Bankaların her geçen gün yeni bir hizmet sunduğu ortamda para transferi yapmak isteyen müşteriler en çok kullanılan bankacılık tüketim aracı olan kredi kartından EFT ve Havale yapılır mı konusu merak etmektedir.

Kredi kartından EFT ve Havale işlemi sektörde faaliyet gösteren katılım bankaları haricinde tüm bankaların müşterilerine sunduğu bir hizmettir. Bankaların bu hizmetinden yararlanarak EFT veya havale yapmak isteyen müşteri bankanın ATM’leri veya internet bankacılığı kanallarını kullanarak işlem yapabilirler. Ayrıca, aynı bankacılık kanalları üzerinden kredi kartından EFT havale talimatı vererek işlemlerini her ay otomatik olarak yapma imkanı da bulmaktadırlar.

Kredi Kartından EFT ve Havale nasıl yapılır?

Kredi kartından EFT ve havale için kullanılabilecek yöntemlerden ilki bankanın ATM’ lerdir. Bunun işlemde, kredi kartı bankamatiğe yerleştirilir ve işlem listesinden para transfer işlemi seçilir. Sonraki işlem listesinden, aynı banka hesapları arası para transferi olan Havale ya da farklı banka hesapları arası para transferi olan EFT işlemi seçilir. Paranın gönderileceği hesap bilgileri ya da IBAN numarası ve gönderilecek tutar girilerek kredi kartından EFT veya kredi kartından havale işlemi ATM kullanılarak yapılmış olur. SGK prim ödemesi, fatura ödemesi veya okul aidatı gibi ödeme işlemleri için ilk girişte para transfer işlemi yerine ödemeler işlemi seçilir ve açılan menüden uygun ödeme işlemi seçilerek işlem gerçekleştirilir.

Kredi kartından EFT ve havale için kullanılacak diğer yöntem bankanın hizmet verdiği internet bankacılığıdır. Bu işlemde, internet bankacılığı bilgileri girilerek sisteme giriş yapılır. Ekrana gelen işlem listesinden hesaplar arası para transferi yapılmak isteniyorsa “para transfer” işlemi, fatura ödemesi, kredi kartı ödeme, okul aidatı gibi ödeme yapılmak isteniyorsa “ödemeler” işlemi seçilir. Açılan menüde hesap veya IBAN bilgileri ve gönderilecek tutar girilerek ilerlenir. Sonrasında tutarın düşüleceği hesap istenecektir. Buradan kredi kartı hesabı seçilir ve para transfer işlemi onaylanır. Böylelikle kredi kartından para transfer işlemi yapılmış olur.

Kredi kartından EFT ücreti

Bankalar müşterilerinden yaptıkları EFT ve havale işlemleri için kullandıkları bankacılık kanalına göre değişen tutarlarda EFT ücretleri tahsil ederler. Alınan EFT ücreti ile ilgili daha detaylı bilgiye EFT ücretleri yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde EFT veya Havale işlemi için kredi kartının kullanılmış olması nedeniyle bankalara göre değişen oranlarda komisyon ve ek ücret alınmaktadır. Bu komisyon oranı %3-%3,5 arası değişmektedir. Bu ücretler harici yapılan işlemde kullanılan para için kredi kartı nakit çekim ücreti alınamamaktadır.

Kredi kartından EFT ve havale hizmeti sunmayan katılım bankalarında ise, bankanın ATM’ sinden kredi kartı hesabından nakit çekim yapılıp sonrasında çekilen para EFT veya havale yapılabilir. Bu yöntemin kullanılması durumunda ücret olarak nakit çekim ücreti ve nakit çekim faizi ödenecektir.