Mobil İmza Nedir?

Mobil-İmza-Nedir
Mobil-İmza-Nedir

Eski dönemlerden itibaren var olduğu bilinen ve evrakları tasdik ve resmiyet kazandırmak amaçlı kullanılan ıslak imza, gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren mobil cihazlardan yararlanarak dijital bir öge haline dönüşmüş ve elektronik imza (e-imza) olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mobil cihazlarda yaşanan güvenlik açıkları nedeniyle kişilerin kullanmakta şüphe ile yaklaşıldığı, bu nedenle de ülkemizde atıl kalmış bir hizmettir. Bu olumsuz izlenimine karşı Adalet Bakanlığınca alınan karar gereğince hakim ve savcılara e-imza kullanımı yükümlüğü getirilmiştir. Bu durum sistemin güvenliği konusunda endişe edilecek bir durumun olmadığını göstermektedir.

 

Mobil İmza Nedir?

Bilindiği üzere bir belgenin hukuki geçerliliğinin olabilmesi için mutlaka ıslak imzalı olması gerekmektedir.  Islak imza kullanımının belirli bir zaman kaybı ve ulaşım gibi olumsuz yönleri bulunmaktadır. Bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda GSM operatörlerinin geliştirdiği sistem ile mobil imza kullanımı müşterilerin hizmetine sunulmuş ve ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliği olan e-imza kullanımı sağlamıştır. Bu sistem ile mobil cihaz üzerinden ilgili evrak herhangi bir zaman kaybı ve mekan sınırlaması olmadan güvenli ve hızlı bir şekilde imzalanmaktadır.

 

Mobil İmza Nasıl Kullanılır?

Mobil imza kullanımı, sistemi destekleyen uygulama üzerinde e-imza kullanılabilir. Uygulama üzerinden e-imza atılmak istendiğinde aşağıdaki işlemler gerçekleştirilir.

  • Uygulama üzerinde yer alan imzala tuşuna basılır, sonrasında imzalanmak üzere bilgiler hazırlanarak mobil cihazın ekranında ilgili işlem bilgileri görüntülenir.
  • İşlem bilgileri incelenerek doğru ise Tamam tuşuna basılarak işlem ilerletilir.
  • Sorasında yapılan işlem için gönderilen parmak izi mobil cihaz ekranında gösterilir ve kontrol edilerek Tamam tuşuna basılır.
  • Son aşama olarak mobil imza şifresi girilmesi istenir bu bilgide girilerek Tamam tuşuna basılması sonrası imzalama işlemi gerçekleştirilmiş olur.

 

Mobil İmza Servis Detayı

Mobil imza servisi sadece mobil cihazlar için uyumlu SIM kartları ile kullanılabilmektedir. BTK’ nın yayınladığı tebliğ uyarınca 1 Ocak 2015 tarihi itibari ile 4G LTE SIM kartlarında kullanılabilmektedir.

 

Mobil İmza Kullanım Alanları

Mobil imza ile e-devlet, internet bankacılığı ve benzer dijital ortamlarda işlem yapılabilir. Kişiye özel tek bir şifre ile yanınızda banka kartı olmadan ATM’ lerden para çekebilir, internet ortamındaki güvenlik bir şekilde işlem yapılmasını ve ıslak imza kullanılmış gibi işlem yapılabilir, e-devlet işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

 

Mobil İmza Nasıl Alınır?

Mobil imza sahibi olmak isteyen müşteriler GSM operatörleri aracılığı ile bu sisteme yararlanılabilir. Bunun için, sahip olduğunuz SIM kartın ait olduğu operatörün internet bankacılığı veya müşteri hizmetleri aracılığı ile başvuru yapılabilir.

 

Mobil İmza Kullanımı Ücretli mi?

GSM Operatörleri verdikleri bu hizmet karşılı belirli tutarlarda ücret tahsil etmektedir. Ücret tutarlarıyla ilgili detaylı bilgi operatörlerin internet sayfalarından veya müşteri hizmetlerinden öğrenebilir.