İnsanlar kazandıkları paraları ile ileriki günlerini düşünerek biriktirmek ve geleceklerini garanti altına almak isterler. Bu davranış eğilimine bağlı olarak para biriktirme ve değerlendirme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Bu eğilim nezdinde bakıldığında ev arsa gibi gayrimenkuller insanların en öncelikli yatırım araçlarını oluşturmaktadır. Ancak gayrimenkullerin değerinin yüksek olması her yatırımcı için uygun değildir. Hatta bazı birikim yapanların amacı bir gayrimenkul sahibi olmaktır. Durum böyle olunca gayrimenkul dışında farklı para biriktirme ve değerlendirme araçları ortaya çıkmıştır. Böyle bir durumda insanlar ellerindeki parayı yastık altında bir şekilde biriktiriyordu. Ancak artan hırsızlık gibi etkenler ile evde para biriktirme devri kapanmış ve daha güvenli olan bankalar birikim yapılan yerler olmuştur. Bu durumu değerlendiren bankalar yatırımcı tercihine göre birçok yatırım aracını sunmuşlardır. Bu yatırım araçlarından biride, risksiz bir şekilde para biriktirilirken değerlendirme imkanı sunan vadeli mevduat hesabı olmaktadır.
Bu noktada bankaların birikim ve değerlendirme için müşterilerine sunduğu vadeli mevduat hesabı nedir sorusu aklımıza gelmektedir. Mevduat kelimesi bankadaki birikimin değer kazanması anlamına gelmektedir. Buna göre vadeli mevduat hesabı, yatırımcının bankaya getirdiği parasını belirli bir zaman içerisinde hiç dokunmamak şartıyla banka hesabında bırakması ve bunun karşılığında bankadan belirli bir faiz aldığı hesap çeşididir. Vade ise, kişi tercihine göre günlük, aylık ve yıllık olabilir. Böylelikle yatırımcı tercih ettiği vadede parasını bankada bekleterek hem saklamış hem de artı kazanç sağlamış olmaktadır.
Vadeli mevduat hesabı çalışma şekli. Bankada hesap açılışı yapıldıktan sonra hesaba bağlanmak istenen diğer anlamıyla hesaba yatırılmak istenen tutar belirlenir. Daha sonra mali planınıza uygun olarak vade tercihini yapılır ve para banka verilir. Böylelikle yatırılan para üzerinden vadesine göre faiz oranı paraya bağlanır ve o vade sonunda o faiz tutarı anaparaya eklenir. Peki, acil bir ihtiyacınız durumunda parayı almak istediniz ne olur? Bu durumda tabi ki parayı bankadan çekebilirsiniz, ancak herhangi bir faiz alınmaz sadece anapara kullanılabilir. Gelir elde edilebilmesi için vade sonuna kadar beklenmesi gereklidir.
Burada şunu da belirtmek gerekirse yukarıda verdiğimiz çalışma şekli standart vadeli mevduat hesabı için geçerli olan bir koşuldur. Son zamanlarda küçük yatırımcılar için gecelik faizin verildiği ve standart vadeli mevduat hesaplarından olduğu gibi vade bozdurma derdi olmadan istenildiğinde para çekilebilen Enpara ve Turuncu Hesap gibi ürünler müşterilere sunulmuştur. Böylelikle yatırımcı parasını güvenli bir şekilde biriktirirken değer kazandırır. Bunun yanında günümüzde değişen piyasa koşullarına bağlı olarak vadeli mevduat hesapları da artmış ve çeşitlenmiştir. Birikimli Mevduat Hesap, Vadeli TL ve Döviz hesabı, Vadeli Altın hesabı, Değişken hesap yada Çift para birimli mevduat hesabı, Şubesiz açılan mevduat hesabı, Düzenli Birikim hesabı, Çeyiz hesapları gibi bir çok vadeli mevduat hesabı örneği müşterilere birikimlerini değerlendirmeleri amacı ile sunulmaktadır.
Bir önceki Akbank ATM Günlük Para Çekme Limiti yazımızda, Akbank kart çeşitlerine göre ATM para çekme limitleri verilmiştir.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle