Yanlış Hesaba Para Yatırdım Nasıl Geri Alırım?

yanlış hesaba para yatırdım nasıl alırım, yanlış hesaba eft nasıl geri alınır.
Yanlis Hesaba Para Yatirdim Nasil Geri Alirim

Para yatırma işlemi günümüzde birçok kişi tarafından kullanılan bankacılık işlemlerindendir. Bazı kişiler bu işlem için ATM’leri tercih ederken bazı kişiler ise mobil/internet bankacılığı kanallarını kullanmaktadır.  Tabi hangi kanal kullanılırsa kullanılsın para yatırırken dikkat edilmesi gerekir. Ancak günün verdiği yorgunluk ile anlık bir dikkatsizlikte istenilen hesaptan farklı bir hesaba parayı yatırmış oluruz. Böyle bir durumda para yatırıldığı hızla geri alınması maalesef imkansızdır. Bu duruma düşen banka müşterileri için yanlış hesaba para yatırdım nasıl geri alırım sorusunun yanıtını alternatif senaryolarıyla yazımızda ele aldık.

Yanlış Hesaba Para Yatırdım Ne Olacak?

Para yatırma işlemi günümüzde birçok bankacılık kanalı üzerinden yapılabilmektedir. Bu sayede zaman kazanırken hatalı işlemlerle de karşılaşma ihtimali artmaktadır. Anlık bir dikkatsizlikte para göndermek istediğimiz hesabın iban numarası ya da hesap numarasını hatalı girebilir ve bilmediğimiz bir hesaba parayı gönderebiliriz. Bu durumda ne olacak?

Günümüzde çoğu banka sonradan oluşacak mağduriyetleri azaltmak için büyük tutarlı para gönderme işlemlerinde parayı transfer havuzuna alır ve müşteriden son bir onay için müşteriyi telefon ile arayarak işlem onayını alırlar. Müşteriye ulaşamazlar ise işlem gerçekleşmez ve müşteri onayı alınana kadar bekletilir. Eğer hatalı bir para gönderme yapıyorsanız bu işlemde bunu fark edebilir ve işlemi iptal edebilirsiniz. Tabi bu uygulama belirli bir tutarın üzerindeki işlemler için geçerlidir.

Yanlış Hesaba Havale Nasıl Geri Alınır

Para gönderme işlemini aynı bankanın hesapları arasında hatalı gönderdiyseniz yani yanlış hesaba havale yaptıysanız bu durumda işler oldukça kötüdür. Havale işlemleri için bankalar zaman sınırlaması uygulamaz ve gönderilen parayı 5 ile 10 dakika gibi kısa bir sürede karşı hesaba aktarır. Hatanızı fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken zaman kaybetmeden banka müşteri hizmetlerini aramak olmalıdır. Müşteri temsilcisinin yönlendirmesiyle yapılması gerekenleri öğrenebilir ve bundan sonraki yapılması gerekenler konusunda destek alabilirsiniz. Burada para karşı hesaba geçtiği için tüm karar karşı hesabın inisiyatifine bağlıdır. O müşteri onay vermeden para geri iade edilmez. Burada eğer müşteri geri iade etmeye yanaşmazsa bankanın yapabileceği bir şey yoktur, yasal süreç başlatmanız gerekmektedir.

Yanlış Hesaba EFT Nasıl Geri Alınır

Para gönderme işlemini farklı banka hesapları arasında yani eft yaptıysanız bu durumda paranın geri alınması daha kolay olabilir. Buda Eft yaptığınız zamana bağlı bir etkendir.

Eft, eft saatleri içerisinde yapıldıysa, bu en kötü durumdur. Bu durumda eft 10 dakika gibi bir sürede karşı hesaba geçer. Bu nedenle hata fark edildiği anda banka müşteri temsilcisini aramalı ve durum anlatılarak destek talebinde bulunulmalıdır. Para karşı bankaya gönderildiyse, karşı bankanın müşteri hizmetleri aranarak destek talep edilmelidir. Buda olmadı para alıcı hesabına geçtiyse artık her şey karşı hesap sahibinin inisiyatifindedir. Bu durumda geri iade talebinde bulunabilir, olumlu yanıt alamazsanız yasal süreç başlatmanız gerekir.

EFT mesai saatleri dışında yapıldıysa; bu durum hatalı işlemin düzeltilmesi için en uygun ve en kolay olanıdır. Eft saatleri dışında yapılan eft, eft talimatı olarak kayda alınır ve bir sonraki mesai saatleri içerisinde gönderilmek üzere bekletilir. Hatalı bilgi girdiğinizi fark ettikten sonra ister internet/mobil bankacılı isterseniz banka atm’lerin den eft talimatları menüsünden iptal edebilirsiniz.

Yanlış hesaba para yatırma işlemi herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Bu nedenle işleminizi onaylamadan önce, girdiğiniz iban numarası, alıcı adı ya da hesap numarasını kontrol etmeyi ve açılan onay ekranında ilgileri kontrol etmeyi asla unutmayın.