Uluslararası bankalar para transfer işlemlerinde karşılaşılacak hataların önüne geçmek ve işlemleri daha hızlı gerçekleştirebilmek amacı ile birleşerek 1977 yılında swift kodu yada bir diğer tanımı ile BIC kodu uygulamasını devreye almışlardır. Bu sisteme dahil olan Yapı Kredi Bankası içinde bu kural geçerli olmakta ve yapılacak para transfer işlemlerinde bankaya ait olan Yapı Kredi Bankası swift kodunun bir diğer tanımı ile Yapı Kredi Bankası BIC kodunun biliniyor olması gerekmektedir.
Swift kodu anlam olarak “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” kurumunun baş harflerinden oluşmaktadır. BIC kodu ise, “Bank Identifier Codes” kelimesinin baş harflerini sembol etmektedir. Swift kodu kullanımı ile bankaların hata yapılabilecek, para transfer işlemi için gerekli olan temel bilgileri standart hale getirilmiştir. Böylelikle ülkeler arası dil farklılıkları nedeniyle kelimelerden kaynaklanacak hatalar engellenmiştir. Ayrıca en önemli avantajlarından biride işlemlerde kullanılması gereken üç temel bilgi bir kod altında toplanmıştır. Buda işlemlerin daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle Yapı Kredi Bankasına yapılacak olan para gönderimlerinde, gönderilecek paranın cinsine göre Yapı Kredi Bankası Swift Kodu bilinmesi işlemi hızlandırarak doğru yapılmasını sağlayacaktır.
Yapı Kredi Bankasının uluslararası para transferlerinde para cinsine göre değişen iki farklı swift kodu mevcuttur. Buna göre USD ve EURO döviz cinsinde para transferlerinde Yapı Kredi Bankası Swift Kodu YAPITRISXXX şeklindedir. GBP, SEK, JPY, KWD, CHF, AUD, SEK, DKK, NOK gibi diğer döviz cinsi para transferlerinde Yapı Kredi Bankası Swift Kodu YAPITRISFEX şeklindedir. Kullanılan bu Yapı Kredi Bankası swift Kodunu incelenecek olursa ilk dört karakter olan “YAPI” harfleri bankanın isminin kısaltmasıdır. Sonraki iki karakter bankanın faaliyet gösterdiği ülkenin kısaltmasıdır, oda ülkemiz için “TR” şeklindedir. Son iki karakter ise bankanın şube kısaltmasıdır. Buda genelde banka merkezlerinin olduğu şehir olan İstanbul’un kısaltması “IS” harfleridir.
Swift kodu uygulaması ile bankalara en az 8 en fazla 11 karakterden oluşan kodlar verilmiştir. Bu kod uzunluğu ülkelerin kendi tercihine göre belirtilen aralıkta olmaktadır. Ülkemizde ise swift kodu 8 karakter olarak kullanılmasına karar verilmiştir. Ancak işlemlerde ise kod 11 karakter olarak kullanılır. Bu nedenle Yapı Kredi Bankası Swift Kodunun son 3 karakteri olan “X” harfleri, kodu 11 karaktere tamamlamak için kullanılan harflerdir ve hiçbir anlam ifade etmez.
Bankaların, para transfer işlemleri olan EFT ve Havale işlemlerinden bilindiği gibi özel bir şart olmadığı sürece işlem ücreti tahsil edilir. Bu uygulama yurt dışı para transferi olan swift içinde değişmemiş ve uygulanmaktadır. Bu noktada uygulanan Yapı Kredi Bankası swift ücreti hesaptan yapılan işlemler için 40 TL’dir. Diğer işlem ücretlerinde olduğu şekilde swift ücreti de her yıl değişmektedir.
Bir önceki makalemiz olan Akbank Swift Kodu yazımızda, Akbank’ın uluslararası para transferi için gerekli olan swift kodu ve swift kodu tanımı verilmiştir.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle