Yeni Ehliyet İçin Gerekli Evraklar

Yeni-Ehliyet-İçin-Gerekli-Evraklar
Yeni-Ehliyet-İçin-Gerekli-Evraklar

İçişleri Bakanlığı yaptığı çalışmalar neticesinde Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle yeni ehliyet dağıtımına 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile başladı. Yeni ehliyet dağıtımı 31 Aralık 2020 yılına kadar sürecek ve bu süre içerisinde tüm ehliyetlerin değiştirilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde kullanılan Ehliyetler yapılan değişiklik ile uluslararası standartlara sahip olacak ve trafik konvansiyonuna üye 84 ülkede herhangi bir uluslararası sürücü belgesi almadan araç kullanılabilecektir. Özellikle de yurt dışına çıkanlar için ciddi avantaj sağlamıştır. Mevcut durumda ehliyeti olan sürücülerin ve yeni ehliyet alacak sürücülerin ehliyet işlemi için bilmek istedikleri, yeni ehliyet için gerekli evraklar nelerdir? Ehliyet yenileme nasıl yapılır? Ehliyet yenileme ücreti gibi soruların yanıtını vereceğiz.

Eski tip sürücü belgesinin değiştirilmesi için gerekli evraklar.

  • Eski sürücü belgesi
  • Sağlık raporu ( Ücretsiz olarak Aile Hekimlerinden veya Sağlık Ocaklarından 1 adet Biyometrik fotoğraf ile alınır).
  • Nüfuz cüzdanı veya Pasaport.
  • Biyometrik fotoğraf 2 adet (Emniyete verilmek üzere 5×6 ebadında arka fon beyaz vesikalık Biyometrik fotoğraf).
  • Kan grubunu belirten kart veya belge (Eski sürücü belgesinde kan grubu varsa gerek yok).
  • 15 TL sürücü belgesi değerli kağıt ve hizmet bedelinin ödendiğine dair banka dekontu.
  • Emniyette Parmak izi verilecek.

İlk Defa Sürücü Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler

  • Sürücü belgesi dosyası ( Şoförler odasından).
  • Nüfuz cüzdanı veya Pasaport.
  • Sürücü sağlık raporu (resmi ya da özel sağlık kuruluşlarından 1 adet Biyometrik fotograf ile alınır).
  • Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz.
  • 2 adet Biyometrik fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz vesikalık Biyometrik fotoğraf).
  • Kan grubunu belirten kart veya belge.
  • Emniyette Parmak izi verilecek.

Ehliyet Yenileme İçin Para Yatırma

01 ocak 2017 yılı itibari ile başlanan yeni ehliyet için alınan sürücü belgesi harcı 15 TL’ dir. Bu ücretin 13 TL’ si değerli kağıt ücreti kalan 2 TL’ side hizmet (vakıf) bedeli olarak tahsil edilmektedir. Ehliyet yenileme ücreti bankalara yatırılabilir. EGM tarafından yapılan duyuruda ödeme dekontunun banka kaşeli olması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle internet bankacılığı üzerinden yapılacak ödemelerde dekontun bankaya kaşeletilmesi gerekmektedir.

Ehliyet Yenileme Nereden Yapılır

Ehliyet yenileme veya il defa ehliyet alacaklar herhangi bir sınırlama olmadan ülkenin her yerinden Emniyet Müdürlüklerine başvuru yapabilirler. Emniyet Genel Müdürlüğünün resmi sitesi olan surucurandevu.egm.gov.tr adresinden yoğunluk durumuna göre istenilen Trafik Tescil biriminden ehliyet randevusu alınarak işlemi yapılabilir.

Ehliyet Nasıl Teslim Edilecek

Başvuru yapılan ehliyet tek merkezde basımı yapılarak başvuru sırasında belirtilen adrese posta yolu ile gönderilecektir. Teslimi 15 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Ehliyet yenileme Süresi

01 Ocak 2017 yılı itibari ile dağıtımına başlana uluslararası standarttaki yeni ehliyetlerin değiştirme süresi 5 yıldır ve 31 Aralık 2020 tarihinde süre dolacaktır. Bu süre içerisinde ehliyet sahiplerini yenileme yapmaları zorunludur.

Yeni Ehliyet Geçerlilik Süresi

Alınan yeni ehliyetler uluslararası standartlar gereği belirli periyotlarda yenileme yapılacaktır. Bu periyotlar ehliyet sınıfına göre değişiklik göstermektedir. kamyonet, minibüs, otobüs, çekici gibi ağır ticari araç sürücülerinin ehliyet yenileme süresi 5 yılda birdir. Yine motosiklet, otomobil, traktör, iş makinesi sınıfındaki araç sürücülerinin ehliyet yenileme süresi 10 yılda bir yapılacaktır.

Ehliyet Yenileme Sağlık Raporu

Yeni ehliyetlerle ilgili e büyük çelişki sağlık raporu konusunda olmaktadır.  Ehliyet için sağlık raporu aile hekimlerinden veya sağlık ocaklarından ücretsiz olarak alınabilir. Fakat, doktor rapor alacak sürücüde uzmanlık gerektirecek bir sağlık sorunu olduğunu düşünürse, sürücüyü tam donanımlı bir hastaneye yönlendirme hakkı bulunmaktadır.

Ehliyet için Hangi Bankalara Ödeme Yapılabilir

Ehliyet ücreti hizmet bedeli ve değerli kağıt bedeli olmak üzere iki ayrı bedelden oluşmaktadır.  Bu nedenle tek banka üzerinden ödeme yapılması işlemleri hızlandıracaktır. Maliye bakanlığının ve Trafik vakfının protokol yaptığı bankaların listesi Buradan ulaşabilirsiniz.