Ziraat Bankası faaliyet göstermeye başladığı günden itibaren değişen koşulara bağlı olarak kendini yenileyerek farklı ürün ve hizmetleri müşterilerine sunmaktadır. 2 Ekim 2017 itibari ile devlet destekli olarak Atına dayalı kira sertifikası diğer tanımı ile altın tahvili uygulamasına başlanmıştır. Bu uygulama ile en çok tercih edilen yatırım aracı olan altının yastık altından çıkarılarak ekonomiye kazandırılması, bunun yanında yatırımcının da kazanması hedeflenmiştir. Uygulamanın yeni başlamış olması nedeniyle uygulamayla ilgili birçok konu merak edilmektedir. Bu noktada Ziraat Bankası Altına Dayalı Kira Sertifikası merak edenler için genel şartları ve avantajlarını sizlerle paylaşacağız.
Altına Dayalı Kira Sertifikası / altın tahvili ile yatırımcılar fiziki altınlarını çalınma veya kaybolma risklerine karşı devlet güvencesine alırken bunun yanında ek kazanç elde ederek yatırımlarına değer katacaklardır. Müşteriler getirdikleri fiziki altını, tahvil (senet) karşılığı bankaya verecekler. Bu noktada hizmetten yararlanmak için Hazine Müsteşarlığınca duyurulan dönemler arasında Ziraat Bankası tarafından bankanın belirlediği bölgeler ve şubelerden toplama işlemi yapılacak.
Altın Tahvili için Hangi Altınlar Alınacak?
Ziraat Bankası altın tahvili / altına dayalı kira sertifikası için herhangi bir alt sınır yok. Talep toplama dönemlerinde Bankanın belirlenen bölgelerdeki şubelerine getirilen 22 veya 24 ayar altınlar kabul edilecek. Getirilen altınların Yatırımcı Kılavuzunda belirtildiği nitelikte, üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan ve Reşat altın harici, 22 veya 24 ayar bilezik, kolye, sikke altın, cumhuriyet altını, külçe altın niteliğinde olması gerekmekte. Getirilen altınlar hiçbir değer kaybına uğramadan birebir kabul edilecek.
Altına Dayalı Kira Sertifikasının Vadesi Ne Olacak?
Getirilen altınlara karşı alınan tahvilden herhangi bir vergi alınmayacak ancak vade süresine dikkat edilmelidir. Yapılan Ziraat Bankası altına dayalı tahvil alımı vade süresi 2 yıl olarak belirlenmiş. Bu süre içerisinde müşteriye 6 ayda bir kupon/kira geliri ödenecek, ödeme Türk Lirası karşılığında yapılacak. Toplama işleminden sonraki ilk 90 gün içerisinde tahvil geri satışı yapılacak olursa Hazine Müsteşarlığınca belirlenmiş olan %1,5 oranında kesinti uygulanacak. Geri satış 91. Günden sonra yapılacak olursa herhangi bir kesinti yapılmayacak. Bu duruma da bir sınırlama getirilmiş ve vade tarihinden önce geri satışı yapılacak olan altın tahvili / altına dayalı kira sertifikası adedi asgari 1000 nominal olarak alt oran konulmuş.
Altına Dayalı Kira Sertifikasının Geri Ödemesi Nasıl Olacak?
Alınan altın tahvilleri / altına dayalı kira sertifikası vade tarihinden önce geri satış işlemi yapılacak olursa, değer TL karşılığında ödenecek, herhangi bir fiziki altın ödemesi yapılmayacak. Vade tarihinin beklenmesi durumunda müşteri altına dayalı kira sertifikasının değeri karşılığında fiziki altın alabilir. Eğer, fiziki altın talep etmezse müşterilerinin ödemesi vadesiz altın hesabına gram altın olarak yapılacak.
Altın Tahvili Getirisi Ne Olacak?
Toplanan altınlara 6 aylık dönemlerde kupon/kira ödemesi alınacak. Buna göre müşterinin altın tahvili getirisi 6 aylık kupon/kira oranı %1,2, bir yıllık kupon/kira oranı ise %2,4 olarak yansıtılacak.
Yapılan altın tahvili / altına dayalı kira sertifikası işleminde hesaplar bankanın hizmet verdiği diğer ürünlerinde olduğu şekilde internet bankacılığı ve diğer bankacılık kanalları üzerinden takip edilebilecek. Ayrıca bu yapılan tahvil / kira sertifikası alımını Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından gönderilecek şifre ile kurumun resmi sitesinden veya e-devlet uygulamasından takip edilebilecek.
Bir önceki makalemiz olan İş Bankası Anında Alışveriş Kredisi Nasıl Alınır? yazımızda, e-ticaret esnasında anık kredi imkanı çözümü hakkında bilgi verilmiştir.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle