Ziraat Bankasının ticari niteliği olan işletmelere destek olmak amacıyla birçok kredi imkanı bulunmaktadır. Bunlardan biride Rotatif kredi diğer adıyla Borçlu Cari Hesap kredisidir. Yazımızda Borçlu Cari Hesap (BCH) kredisi nedir, Ziraat Bankası Rotatif kredi avantajları ve kredi koşulları hakkında bilgi vereceğiz.
Borçlu Cari Hesap (BCH) Kredisi Nedir?
Rotatif kredi diğer adıyla Borçlu Cari Hesap (BCH) kredisidir, bankaların ticari nitelikli işletmelere sunduğu imza karşılığı para çekme yetkisi veren sürekli kredi imkanıdır. Borçlu Cari Hesap kredisinde banka tarafından tanımlanan limit, ilk kullanımdan itibaren geçerli olup vade süresi bitene kadar kullanılır. Rotatif kredi vadesi ise genelde ilk kullanımdan itibaren 12 aydır. Kredi bu süre içerisinde istenildiğinde istenilen tutar kadar kullanılır ya da istenildiğinde kapatılır.
Borçlu Cari Hesap Kredisi (Rotatif kredi) Avantajları
Ziraat Bankası Rotatif kredi işletmelerin kısa süreli nakit ihtiyaçları için sunduğu, belli bir limit dahilinde imza karşılığı para çekmelerine olanak sunan ve azami bir yıl geçerli olan kredi türüdür. Böylelikle işletmelere kasa kolaylığı ve finansal bütçelerinde esneklik sağlarken ticari faaliyetlerinde daha hızlı büyümelerine destek olur.
Rotatif kredi, kısa süreli nakit ihtiyacını karşılarken kredi faizi yükünü azaltmak için kullanılabileceği gibi teminatların nakde dönüştürülmesine de imkan sunmaktadır.
Rotatif kredinin işletmelere sunduğu diğer avantajı ise kredinin vade süresi dolmadan istenildiğinde kapatılabilmesidir. Böylelikle sadece kullanılan gün ve tutar üzerinden faiz ödenmektedir.
Ziraat Bankasının Rotatif kredi faizleri ise devre sonunda yani Mart-Haziran-Eylül ve Aralık dönemlerinde, vade sonunda veya hesap kapanışında tahakkuk eder. Faiz oranları ve vade banka tarafından değiştirilebilir. Borçlu Cari Hesap kredisinde faiz hesaplamaları kullanılan gün üzerinden yapılır. Örnek BCH faiz hesaplama formülü ise şu şekildedir; diyelim ki 100.000 TL kullanmış olun. Faiz de %15 olsun. 100.000*15/100 = 15.000 TL yıllık faiz. 15.000TL*5/100 (bsmv ) = 750 TL vergi. 15.000+750= 15.750 TL yıllık ödeyeceğiniz faizdir. Bu tutarı 360 ‘a bölerseniz günlük işleyen faizi yaklaşık olarak bulursunuz. Burada ilk olarak 50 bin TL’yi ilk 5 gün içinde ödediniz burada ilk 5 günün faizini ödersiniz. Ardından kalan 50 bin TL’lik kısmı 10 gün sonra ödediniz burada da anapara değil kalan miktarın faizi işler ve 15 gün değil sadece 10 günlük süre için faiz ödenir.
Ziraat Bankası Rotatif Kredi Koşulları
Ziraat Bankası Rotatif kredi imkanından yararlanabilmek için ilk şart müşterinin bireysel değil ticari müşteri olması gerekmektedir. Ziraat Bankası BCH kredisinden ticari müşteri yani; KOBİ, Ticari Firma ya da Kurumsal Şirketler yararlanabilir.
Borçlu Cari Hesap Kredisi kullanacak işletmenin bankaya teminat göstermesi gerekmektedir. Bu genellikle çek, nakit blokajı, gayrimenkul ipoteği, kefil ya da ortak teminatı olabilir.
Ziraat Bankası tüm diğer kredilerde olduğu gibi Rotatif kredi verirken de işletmenin daha önceki kredi faaliyetlerini ve ödeme geçmişi ile ticari faaliyetlerini dikkate alır.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle