Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), 2017 yılı itibariyle kademeli olarak 45 yaş altı tüm kamu ve özel sektör çalışanlar için Bireysel Emeklilik kanununda yapılan değişiklikle devreye girmiştir. Zorunlu BES başlangıç tarihinin işveren çalışan sayısına göre kademeli olarak gerçekleştirilmesi kararlaştırılmış ve ilk zorunlu BES geçişi 01 Ocak 2017 tarihi itibari ile başlamıştır. 01 Nisan 2017 tarihi itibari ile çalışan sayısının 250 ile 1000 olan işverene ait iş yerleri için otomatik katılım gerçekleşmiştir. Hayatımıza kademeleri olarak giren ve 01 Ocak 2019 tarihi itibari ile tüm çalışanların sisteme dahil edilmesi planlan BES’ de, Zorunlu Bireysel Emeklilik şartları ve Zorunlu Bireysel Emeklilik iptalinin nasıl yapıldığı merak edilen ve araştırılan konular arasına yer almıştır.
BES Kesinti Tutarı Nedir?
Çalışanların otomatik katılımının gerçekleşmesi sonrası kesilecek olan katkı payı, çalışanın prime esas kazancının asgari %3’ ü oranında olacaktır. Bu oran, çalışanın maaşından her ay otomatik olarak kesilerek, anlaşma yapılmış olan emeklilik şirketinde çalışana ait BES katılım hesabına aktarılacaktır. Bu durumda, en düşük kesinti tutarı asgari ücret esas alınarak 53 TL, en yüksek kesinti 399 TL olacaktır. Çalışanlar tercih etmeleri durumunda katkı payı oranını iş yeri aracılığı ile artırabilirler.
Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) İptali Nasıl Yapılır?
Devreye giren Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) kanununa göre çalışanın BES otomatik katılımı gerçekleştirildikten sonra cayma veya BES iptali hakkı vardır. Bu hakkın kullanılması için BES kanununda belirli bir yasal süre tanımlanmıştır. Bu süre, çalışana BES katılımının bildirildiği tarihten itibaren 2 aydır. Bu süre içerisinde Zorunlu Bireysel Emeklilik İptali için başvuru yapabilirler. İptal başvurusu, işveren aracılığı ya da doğrudan sigorta şirketine yapılması gerekmektedir.
Çalışanın BES’ den ayrılmak isteğini bildirdikten sonra 10 iş günü içerisinde BES iptali gerçekleştirilir ve yapılan kesinti iade edilir. 10 iş günü içerisinde iade edilmeyen kesinti ödemesi için temerrüt faizi eklenerek iadenin yapılması gerekmektedir.
Sigorta şirketleri müşteri memnuniyeti göz önünde bulundurarak BES cayma hakkını çağrı merkezleri ve kurumsal internet siteleri üzerinden hızlı bir şekilde yapabilme imkanı tanımışlardır.
Zorunlu BES konunu kapsamında sisteme dahil olan kişilerin cayma hakkını kullansa da bir sonraki yıl tekrar giriş işlemi otomatik olarak yapılacaktır. Bu nedenle her yıl BES iptali işleminin yenilenmesi gerekmektedir. Zorunlu BES sistemine dahil olmak istemeyen çalışanların dikkat etmesi gereken bir konudur.
BES iptali için verilen 2 aylık süre içerisinde cayma başvurusu yapılmaz ise, çalışanın ayrılmak istemesi durumunda caymak hakkı yerine BES’ den çıkış kuralları geçerli olacaktır.
Zorunlu Bireysel Emeklilik şartlarına ve diğer bilmek istediğiniz konulara buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap
Yorumları Görüntüle